Blog Tot el que cal saber sobre el nou índex per a l'actualització del lloguer

Tot el que cal saber sobre el nou índex per a l'actualització del lloguer

L'INE ha establert un indicador nou per a l'actualització anual dels contractes de lloguer d'habitatge, en compliment de la normativa vigent en matèria d'arrendaments. Aquesta metodologia, publicada al butlletí oficial el 20 de desembre, respon a la necessitat de regular l'increment dels lloguers i substitueix els límits previs del 2% el 2023 i 3% el 2024. A Firhabit t'expliquem tot el que has de saber al respecte.

 

La normativa estableix que fins al 31 de desembre d'aquest any, les actualitzacions dels contractes estaran limitades a un 3%, llevat d'acord diferent entre les parts. A partir de l'1 de gener de 2025, entrarà en vigor el nou índex de referència, el valor del qual es determinarà en funció del menor entre la variació anual de l'índex de preus al consum, la inflació subjacent i una mitjana ajustada, d'acord amb la metodologia aprovada.

 

Aquest càlcul incorpora un paràmetre vinculat al creixement esperat de l’índex a llarg termini i un coeficient moderador que considera l’evolució del mercat de lloguer. L'organisme estadístic publicarà mensualment l'índex de referència, expressat amb dos decimals, basant-se en les dades més recents.

 

La primera dada d'aquest nou indicador es coneixerà el 2 de gener basada en la referència del novembre. S'estima que el valor inicial sigui del 2,2%, encara que la xifra definitiva podria presentar variacions lleugeres.

 

La implementació d’aquest sistema ha generat opinions diverses. Experts adverteixen que la fórmula utilitzada podria afectar els propietaris, desincentivant l'oferta d'habitatge de lloguer. Alguns economistes consideren que la metodologia emprada introdueix criteris subjectius que poden perjudicar els arrendadors. Altres assenyalen que la mesura ha arribat amb retard, generant inseguretat jurídica al sector.

 

Des del punt de vista del mercat, la manca de certesa sobre l'evolució de les rendes ha portat inversors i propietaris a cercar alternatives més segures. Això podria impactar en la disponibilitat d'habitatges de lloguer i en la rendibilitat esperada pels que inverteixen en aquest àmbit, afectant l'equilibri entre l'oferta i la demanda.