Blog Panells fotovoltaics a la teva comunitat: Tràmits i acords necessaris

Panells fotovoltaics a la teva comunitat: Tràmits i acords necessaris

Cada cop són més els propietaris que s'interessen per les energies renovables, cosa que es reflecteix en un interès creixent de les comunitats de propietaris per instal·lar sistemes d'autoconsum renovable. Aquesta tendència busca que els veïns comparteixin la producció d’energia generada per reduir els costos, especialment aquells relacionats amb el consum d’electricitat. A Firhabit t'expliquem els tràmits i acords necessaris per a la instal·lació a la teva comunitat.

 

La creixent demanda ha portat a una oferta més variada de panells solars fotovoltaics, facilitant-ne la instal·lació. Abans de procedir amb la instal·lació, però, és essencial considerar diversos factors clau.

 

Primer, la ubicació dels panells sol ser a la teulada o la façana de l'edifici, que l'article 396 del Codi civil defineix com a elements comuns. Això pot generar conflictes a comunitats on alguns propietaris volen instal·lar panells de manera privada sense l'aprovació de la comunitat.

 

En edificis amb diversos habitatges, la coberta és generalment considerada un element comú. En comunitats de xalets adossats, també s'ha de considerar la coberta com a comunitària llevat que els estatuts o el títol constitutiu indiquin el contrari. Per tant, per instal·lar panells solars, cal comptar amb el consentiment previ de la comunitat, i cal adoptar un acord adequat.

 

D'acord amb la Llei de propietat horitzontal (LPH), la instal·lació de panells solars pot requerir diferents tipus d'acords depenent del seu ús:

 

1.      Sistemes privatius: per a instal·lacions privades d'aprofitament d'energies renovables, cal un acord almenys per a un terç dels propietaris que representin un terç de les quotes, segons l'article 17.1 de la LPH. Aquest acord ha de ser aconseguit en una reunió on els vots dels absents no es computen.

2.      Sistemes comuns: la instal·lació de sistemes comuns d'energies renovables per a ús comunitari requereix l'aprovació de la majoria simple dels propietaris i les quotes, segons l'article 17.2 de la LPH.

3.      Instal·lacions en edificis confrontants: si no hi ha prou espai al propi edifici, es pot considerar la instal·lació en un edifici veí, però això requereix el vot favorable de tres cinquens de la totalitat de propietaris i quotes, com indica l'article 17.3 de la LPH.

4.      Unanimitat: en alguns casos, com quan es comparteix l'ús de la instal·lació amb una comunitat veïna, es pot requerir la unanimitat de totes dues comunitats per establir servituds recíproques.

 

En termes de responsabilitat financera, els propietaris que aprovin una instal·lació privada han de cobrir la seva part del cost. En el cas de sistemes comuns, tots els propietaris han de contribuir, fins i tot aquells que s'hi oposen.