Blog Del Coliving al Senior Living: Tendències que transformen l’habitatge a Espanya

Del Coliving al Senior Living: Tendències que transformen l’habitatge a Espanya

El mercat immobiliari a Espanya està experimentant una transformació significativa impulsada pel creixement del segment “living”, que engloba models com el “Build to Rent” (BTR), “Flex Living”, “coliving” i “senior living”. Segons un informe, la inversió en aquest àmbit va arribar fins al tercer trimestre del 2024 als 2.500 milions d'euros, cosa que representa el 31% del total de la inversió immobiliària del país, amb un augment de l'1,5% respecte al mateix període del 2023. A Firhabit et parlem sobre aquestes tendències que estan transformant l'habitatge a Espanya.

 

Aquest augment reflecteix un canvi en les preferències d’habitatge a Espanya, influenciat per factors demogràfics, socials i econòmics. L'increment de les llars unipersonals, que ja superen el 25% del total, la mobilitat laboral més gran dels joves i la demanda de flexibilitat han canviat les expectatives dels llogaters. El sector “living” es presenta com la resposta a aquestes noves demandes, oferint habitatges flexibles, amb serveis integrats i adaptats a un estil de vida dinàmic.

 

El model “Build to Rent” ha guanyat popularitat, enfocant-se en edificis destinats exclusivament al lloguer gestionats per un sol operador. Aquests projectes, com Skyline a Madrid o BeCorp a Sant Just Desvern (Barcelona), combinen accessibilitat, serveis com gimnasos o coworking i contractes flexibles, atraient especialment aquells que busquen accés a l'habitatge més que la propietat. A més, la sostenibilitat, amb certificacions com BREEAM o LEED, juga un paper fonamental en aquests desenvolupaments.

 

El model “flex living” respon a la creixent demanda de professionals mòbils, expatriats i nòmades digitals. Aquest tipus d'habitatges permet estades de mesos a anys i es caracteritza per un disseny modular i flexible que optimitza l'experiència de l'usuari.

 

La sostenibilitat i la tecnologia són pilars en aquest sector, amb tècniques de construcció industrialitzada que redueixen residus i sistemes energètics eficients com a panells solars o la recol·lecció d'aigua de pluja. A més, la digitalització millora la gestió i comoditat dels llogaters, des de sistemes domòtics fins a aplicacions per gestionar contractes i serveis.

 

El model "senior living" està guanyant rellevància a causa de l'envelliment de la població, oferint habitatges adaptats i serveis integrats per a majors de 65 anys, especialment a ciutats com Màlaga, València o Alacant. A més, la reconversió d'oficines en habitatges, impulsada per la disminució de la demanda d'espais de treball físics, promou la regeneració urbana.

 

El sector "living" continuarà expandint-se el 2025, amb un enfocament a ciutats mitjanes com Saragossa, Sevilla i Alacant, i models com el "microliving" i el "cohousing" guanyant terreny com a solucions habitacionals més assequibles i col·laboratives. Aquest segment està reformulant la manera com es viu i s'inverteix en el mercat immobiliari espanyol.