Blog BOE del 15 de març: Catalunya designada com a zona tensa, què segueix ara?

BOE del 15 de març: Catalunya designada com a zona tensa, què segueix ara?

El passat 15 de març de 2024, el Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana va oficialitzar al Butlletí Oficial de l'Estat la declaració de la Generalitat de Catalunya sobre un conjunt de 140 municipis com a àrea tensa. Aquesta mesura, vigent per tres anys a partir del 16 de març de 2024, afecta ciutats com Barcelona, ​​Girona i Tarragona i comporta importants canvis al mercat de lloguer català. A Firhabit t'expliquem què passarà a partir d'ara.

 

La definició de gran tenidor estableix que aquells que posseeixin cinc o més immobles residencials a l'àrea tensa, o més de deu a tot Espanya, es consideraran com a tals. A més, s'imposen noves obligacions de transparència i informació per als professionals immobiliaris, incloent-hi la indicació al potencial arrendatari sobre la condició d'àrea tensa i la revelació de detalls financers rellevants.

 

Entre les novetats destacades hi ha la pròrroga extraordinària de tres anys per als contractes signats després del 26 de maig del 2023 en àrees tenses, permetent als arrendataris sol·licitar-la si l'habitatge roman a l'àrea tensa en finalitzar el contracte. També s'activen bonificacions fiscals, com ara reduccions de fins al 90% en el rendiment net positiu per a nous contractes d'arrendament a zones tenses.

 

A més, es permet un increment addicional del 10% a la renda d'habitatges ubicats en àrees tenses en certs casos, com després de rehabilitacions o millores energètiques. Així com, s'estableixen diferents supòsits d'arrendament, depenent de l'estatus de l'arrendador i l'habitatge, cosa que cerca regular les relacions entre arrendadors i llogaters.

 

Aquestes mesures responen a la necessitat abordar les tensions del mercat de lloguer a Catalunya, on la demanda supera l'oferta. Pretenen equilibrar els interessos d'arrendadors i arrendataris, oferint un marc regulador més clar i just per a ambdues parts. No obstant això, es requereix una anàlisi detallada de cada situació per entendre com afectarà específicament propietaris i llogaters a la pràctica.